dilluns, 18 de juny del 2012

Us informem de les darreres notícies relacionades amb la planta de biomassa:

Notícia apareguda al diari El Punt: "Cassà ultima el canvi del pla general per a la biomassa"

Resum de les Jornades a Tàrrega:
A Tàrrega les conselleries de Territori i Sostenibilitat i d'Agricultura han organitzat una jornada per promoure especialment les incineradores de biomassa per a la producció d'electricitat, especialment la del pla d'Urgell i les Garrigues. Entre altres propostes i atenent la falta de disponibilitat de biomassa, el representant del departament d'Agricultura, el Sr. Joaquim Rodríguez, ha expressat que el seu departament està preparant un decret a petició dels propietaris forestals privats agrupats en el Consorci Forestal de Catalunya, la declaració de les muntanyes naturals com a cultius energètics, per tal que siguin primats i es disposi de més biomassa per a les plantes previstes. Aquesta proposta hipotecaria la conservació dels nostres boscos i abocarà a la ruïna el sector de transformació de la fusta en no poder competir. Hi han participat membres de diferens plataformes catalanes contràries a la incineració de la biomassa dels que hem fet sentir la queixa de la societat afectada, i alhora hem fet lliurament a l'administració d'una presentació tècnica de l'investigador de la UB i del CREAF el Dr. Carlos Gracia, que amb els seus estudis ha conclòs que produir electricitat amb biomassa és del tot inviable tècnicament, econòmicament i ambientalment en tractar els nostres boscos de poc productius, i generar gran quantitat d'impactes ambientals.
Entre altres aspectes les plataformes demanem:
Que es paralitzin tots els projectes presentats a tramitació administrativa per:
a- La seva inviabilitat tècnica de funcionar amb biomassa forestal per la falta de reserves, per ser els nostres boscos de baixa productivitat, igual que les previstes amb cultius energètics, pels alts costos i ocupació de conrreus agrícoles alimentaris.
b- Per produir només 1MW cal cremar unes 10.000tn de fusta al 20% d'humitat que el bosc representa inicialment tallar unes 14.000Tn de fusta verda. Per tenir l'eficiència energètica més baixa de la resta d'energies entre un 20% i un 30%.
c- Per reduir la disponibilitat de biomassa a la producció de calor, especialment de calderes de calefacció i aigua sanitària, amb alta eficiència entre un 80% i un 90%.
d- Per a ser productores molt importants de GEH (gasos d'efecte hivernacle); una tona de biomassa emet 1,8 tones de CO2 sense comptar les emissions indirectes. L'Agència europea del Medi Ambient s'ha manifestat contrària a què siguin considerades neutres les emissions de CO2 derivades de la incineració de la biomassa.

Per a més informació:

- Informe final de la 1a Trobada de Plataformes
- La biomassa com a font d'energia
- Manifest de les Plataformes
- La "biomata" a Catalunya de David Colell

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada